2 reaktioner på ”Kan man dricka kontrollerat?”

  1. Skulle vilja se vilken forskning som visar det varför göra behandling om man inte är beroende har man bara ett riskbruk räcker det ju oftast med upplysning om alkoholens faror och gäller forskningen all substansberoende???

    1. Hej Kenneth!
      Tack för ditt inlägg. Här kommer en hänvisning, där du kan läsa vidare.

      I boken (manualen) för Återfallsprevantion (Ortiz, L. & Wirbing, P., 2017) kan man läsa;
      “Cirka 25 procent av klienter och patienter som behandlats för alkoholproblem, och som i olika hög grad uppfyller kriterierna för alkoholberoende, lyckas enligt meta-analyser uppnå kontrollerat drickande (Heather m.fl., 2006).
      Vilka är det som lyckas? En stor del av debatten som kontrollerat drickande har kretsat kring den frågan. Studier hittills har visat att graden av alkoholberoende är den enskilt viktigaste prediktorn för framgång i behandling för kontrollerat drickande. Andelen patienter som lyckas har visat sig ha ett i stort sett linjärt samband med antalet beroendekriterier; ju färre sådana, desto större möjlighet att lyckas. Det vill säga, ju svårare beroende, desto större risk att misslyckas med försök att uppnå ett kontrollerat drickande. DSenna så kallade belastningshypotes gäller tydligt på gruppnivå, men det bör samtidigt påpekas att på individnivå finns ingen tydlig gräns för när kontrollerat drickande inte kan sägas vara möjligt. Ett rimligt utgångsläge utifrån aktuell forskning bör vara att individen behöver prova först innan det går att säga om det är möjligt eller inte (Hammarberg & Wallhed Finn, 2015).”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.