Aktivt lyssnande i privatlivet

Malin Stihl arbetar som utbildare och handledare på ett företag som heter Humana. Där är hon även metodgarant för metoden MI – motiverande samtal. Malin har hållit på med MI sedan 2008, och är medlem i nätverket MINT sedan 2016.

Jag lär mig så mycket av de som deltar på mina utbildningar. Jag tycker också att det är så fascinerande att följa deras framsteg när det gäller MI under utbildningens gång. Jag ser alla små aha-upplevelser när de får känna på metoden. Av någon anledning så har jag en fäbless för att lyssna på deltagarnas berättelser om när de testat ett aktivt lyssnande i privatlivet. Mina deltagare brukar få en liten miniuppgift mellan dag 2 och 3 som går ut på att lyssna aktivt på någon som de känner väl.

Jag minns främst en kvinna, hon hade tidigare under utbildningsdagarna kommenterat att hennes man hade ett så tråkigt jobb och att det skulle vara hennes utmaning att försöka lyssna intresserat när han pratade om hyllsystem och logistik.

På den tredje dagen kom hon stolt tillbaka och sa att hennes man hade varit helt lyrisk över av att hon verkligen hade lyssnat intresserat på honom när han pratade om sitt jobb. De hade suttit vid köksbordet lång efter det att maten var uppäten. Hon beskrev för mig och gruppen att hon trodde att hon hade förstått vad han jobbade med, men det visade sig att när hon ställde lite följdfrågor, då fanns där hur mycket som helst att upptäcka och hon kunde dessutom förstå en del av hans dilemman på arbetet.

Så en liten enkel samtalsövning kan vara upphov till så mycket, empati, förståelse och närmre relationer även i privatlivet.

Missa inte nästa SMARTA Nyheter!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.