Bakdörren, huvudentrén eller gästingången?

Linda Ljunggren, Samtalsterapeut, Medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers), MINT Certifierad MI-tränare, författare till Motiverande samtal med kodning som verktyg, MI-utbildare på Merami AB.

Min väg in i Motiverande samtal blev genom bakdörren brukar jag säga. Av en slump fick jag tidigt upp intresset för kodning av MI-samtal. Jag började med att lära mig kodningsstrukturen för att därefter fördjupa mig i metoden. Ett vanligare inlärningsförfarande brukar nog vara tvärt om, det vill säga att lära sig metoden först och därefter eventuellt fördjupa sig med hjälp av kodningsinstrumentet.

Att koda ett MI-samtal innebär att man lyssnar på inspelade MI-samtal och med hjälp av en manual (utformad utifrån evidens kring MI) kategoriserar och skattar de olika MI-aktiviteter som samtalsutövaren gör.

I och med att kodning blev min ingång till MI har den alltid haft en central roll i mitt fortsatta arbete med MI. Kodningen finns i bakhuvudet när jag kliniskt formulerar mina dubbelsidiga reflektioner, till exempel kan jag tänka ”dämpa bibehållandetal-aktivitet” någonstans i mitt undermedvetna utan att knappt registrera tanken, den bara blir – automatiskt. Eller när jag utbildar i MI kan jag höra mig själv säga ”I engagerandeprocessen jobbar vi med de relationella komponenterna – att bygga ett gott partnerskap och visa empati”. Som en självklarhet kopplar jag till kodningsbegreppen. Eller när jag handleder ser jag nästan alla behandlaryttranden framför mig som i ett rutmönster kopplade till varandra utifrån kodningsmanualens alla regler och formler.

För mig har bakdörren till MI, via kodningen, varit som att först lära mig noterna för att senare hitta känslan. Ett koncept som råkat passa just mitt sätt vid inlärning. För andra kanske inlärningen är tvärtom, först hitta känslan för att senare börja koppla ihop det till noterna.

Vilken väg vi än tar när vi lär oss metoden, bakdörren, huvudentrén eller kanske gästingången, så har alla dörrar något inspirerande och utvecklande att erbjuda.

Jag är tacksam för min väg som blev genom bakdörren. Och samtidigt, så väldigt ödmjuk inför alla oss MI-tränare som får det fantastiska privilegiet att erbjuda våra deltagare så många olika dörrar in till MI-världen.

Desto fler MI-tränare vi är, desto fler olika dörrar har vi möjlighet att erbjuda! Inom en given ram för utbildningens kvalitet finns en oändlighet av variationer tack vare mångfalden av varje MI-tränares personliga nisch.

Missa inte nästa SMARTA Nyheter!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.