Inga metoder, hur bra de än är, fungerar om de är inte är väl implementerade

Bengt Daleflod. Leg. psykolog, leg psykoterapeut, ordförande i Prepsec-Sverige.

Behandlingsassistent Olle:
– Jag är sugen att gå utbildning i HBT (Holistisk Beteendeterapi). Jag tror att metoden skulle passa våra klienter bra.

Avdelningsföreståndare:
– Ja det är nog din tur att gå en utbildning. Du kan ta med dig Berit. Hon har tjatat om att gå en utbildning eller förresten, hon kan gå en kurs i PS (Peppande samtal), då kompletterar ni varandra.

Tillsammans med mina kolleger har jag under 20 års tid utbildat över tusen ART instruktörer. Med facit i hand kan jag konstatera att ytterst få har lyckats omsätta utbildningen i fungerande praktik. Det finns som regel ingen tanke om hur utbildningen ska användas. Den som går utbildningen må vara hur duktig som helst, men om det inte finns förutsättningar att bedriva metoden, kommer densamma snabbt att stagnera, förflackas och dö ut.

Implementering av en metod är en stor utmaning. I praktiken görs ofta någonting helt annat än det man säger eller tror att man gör. Ett program är endast framgångsrikt och hållbart när det är fullt integrerat i organisationens övriga arbete. Denna process kan ta allt från två till fyra år.

Innan man skickar folk på en utbildning ska man upprätta en långsiktig implementeringsplan. Några frågor man bör ställa sig: Hur ser målen ut? Vad vill vi åstadkomma? Vilka behov har klienterna? Lämpar sig metoden? Passar den in i verksamheten? Finns det tillräckliga resurser?

Avdelningsföreståndare borde istället säga:
– Låter intressant, låt oss ta reda på lite mer om hur metoden fungerar, hur evidensläget ser ut och om metoden passar in i vår långsiktiga plan.

Missa inte nästa SMARTA Nyheter!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.