Mentalisering i förändringsarbete

Bengt Andersson, har en fil kand med psykologi som huvudämne. Därtill en steg 1 utbildning med psykodynamisk inriktning, KBT grund och är utbildad Marte meo terapeut. ART-tränare och mastertrainer (utbildare) och den senaste kursen i MBT (mentaliseringsbaserad terapi via Karolinska Institutet i Stockholm). Tillsammans med sin fru Gunilla driver Bengt Relationskompaniet Åhus AB vid sidan av våra anställningar. Där Gunilla företrädesvis arbetar mest med parrelationer.

MI fick jag i början på 2000 talet god insyn i då jag arbetade tillsammans med Eva-Lott Jönsson i ett utbildningsprojekt via kriminalvården. Förändringshjulet som Prochaska och DiClemente utvecklat har intresserat mig mycket och följt med mig i mina möten med människor som kurator eller på behandlingshem och i kriminalvården. Att det är arv och miljö som påverkar oss fick mig ändå att bli mera nyfiken på just miljö. Vilken anknytningsstil har personen som jag arbetar med just nu? Innebär det att jag ska tänka lite annorlunda om personen är trygg eller otrygg i sin anknytning? Min förmåga att mentalisera påverkar väldigt mycket min förmåga att skapa och behålla goda relationer. Att stimulera och skapa möjligheterna till att förstå och utveckla  mentaliseringsförmågan är en central del i arbetet med människor, tänker jag.

Via mitt arbete på ett HVB hem kommer jag i kontakt med mammor/pappor som placeras med sitt eller sina barn, på utredning eller behandling. Få förmånen att möta och på nära håll se samspelet och hur det visar sig i föräldraskapet. Hur man kan förstå och stödja denna så viktiga förälder – barn relation är svårt, spännande och fantastiskt! Att baka bullar tillsammans och få dagliga och trygga rutiner att fungera. Förstå och sätta gränser med kärlek och som är anpassade till barnets ålder och utvecklingsnivå. Ja listan kan göras lång men det är ju just frågan: Hur skall man göra för att komma in eller tillbaka till ett harmoniskt och kärleksfullt liv? Ibland är det med livet som ordspråket: ”Man ser inte skogen för alla träden”.

Här finns ett boktips om mentalisering!

Missa inte nästa SMARTA Nyheter!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.