MI för senior handläggare på Kriminalvårdens huvudkontor

Bengt Nilsson, MINT-medlem och Senior handläggare på Kriminalvårdens huvudkontor

Jag har arbetat många år inom Kriminalvården och där MI har varit en trogen följeslagare. Jag är medlem i MINT och har utbildat i MI under ca 15 års tid. Från utbildare har jag sedan några år succesivt glidit in i andra arbetsuppgifter på Kriminalvårdens HK. Bland annat ansvarar jag för vårt statsbidrag men även avtal för behandlingshem, stödboende mm där vi kan placera våra klienter i utslussning från fängelse eller genom kontraktsvård.

Så hur använder jag min kunskap i MI som Senior handläggare i dessa arbetsuppgifter? Kanske mer än jag egentligen tror! Statsbidrag är inte bara att läsa ansökningar om bidrag. Här handlar det om att etablera en förtroendefull relation med olika organisationer som vill göra insatser för våra klienter. Att lyssna aktivt i dessa möten och att ha klientens bästa i åtanke är centrala delar från MI:n som jag använder.

Om avtal får jag många frågor från både behandlingshem men även från egen personal. Här kommer jag på mig själv med att säga ”vad vet du själv om detta?” innan jag börjar förklara vad det nu handlar om och för att sedan avsluta med ”vad tänker du om detta nu?”. Att informera i dialog och tänka på hur information landar hos mottagaren är både respektfullt och tidsbesparande.

Både statsbidrag och avtal kan låta lite torrt och tråkigt och som möjligen ytterligare förstärks av titeln Senior handläggare. Men det är kanske MI som gör att detta snarare är ett område präglat av fina möten med fantastiska människor och som i förlängningen har hjälpt våra klienter till ett bättre liv.

Missa inte nästa SMARTA Nyheter!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.