Att betona eget val – autonomi

Maria Högberg. Leg. Sjuksköterska, fil.kand. Idrottsvetenskap. 
Utbildar i MI, tobaksavvänjning och kost med inriktning på mat och beroendeproblematik.

Till min diabetesmottagning kom en kvinna med nedsatt immunförsvar. Hon hade skyhögt blodsocker men vägrade ta insulin. Min uppgift var att få henne att ändra inställning.

Vad kunde jag? Ny och oerfaren… Men jag hade min MI och började fundera på hur det kom sig att hon inte ville ta detta läkemedel trots att hon var så uppenbart sjuk?

Jag ställde frågan. Kvinnan började berätta att hennes syster, som bar samma sjukdom, hade gått bort pga att hon använt insulin.

Tankar…kan det kanske va så att hon använt samma nålar flera gånger om och att det varit orsaken till denna tragedi? Hörde på kvinnans brytning att hon kom från ett land som tidigare haft krig. Kanske hade man inte haft tillgång till engångsutrustning?

Är det ok för dig om jag frågar dig om din syster? Kan det ha varit så att hon använt nålarna till insulinet flera gånger?

Det hade systern och därför dött av blodförgiftning.

Jag bad därefter om lov att få informera om hur det skulle gå till om patienten någon gång ändå valde att ta insulin? Jag visade våra sterila engångsnålar och hur dessa användes.

“Nu vet du hur det går till idag om du skulle välja detta”.  Så avslutade jag besöket och när vi står precis vid dörren, säger kvinnan. “Jag gör det, jag tar insulin”.

Samtalet var ett resultat av MI. En metod som alla kan lära sig och som går att träna på. Evidensbaserat och mätbart. Varmt och individanpassat.

Missa inte nästa SMARTA Nyheter!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.